Hoe het allemaal begon
Al heel wat jaren geleden organiseerde JBC 't Dupke uit St.Michielsgestel toernooien in Manege de Molenheide in Schijndel. Het betrof hier promotietoernooien die voor iedereen toegankelijk waren. 't Dupke had ook enkele leden in Schijndel die het niet nalieten anderen te stimuleren deel te nemen aan zo'n toernooi. En zoals elke petanquespeler kan beamen, het werkt verslavend. Banen werden thuis aangelegd, er werd druk gespeeld en uiteindelijk kwam het tot een bundeling en daarmee PV Wij Liggen tot stand.
Op 7 december 1984 werd de vereniging door 18 mensen officieel geïnstalleerd. Van de drie baantjes achter café Peer Wouters ging PV Wij Liggen in 1988 naar de ruime accommodatie van Stichting de Beemdhut met de mogelijheid tot het maken van 33 buitenbanen. Men speelde hier 15 jaar van mei t/m oktober. In de winter hield PV Wij Liggen de clubavond in de binnenaccommodatie van zustervereniging De Walnoot in Boxtel.
In augustus 2002 kon nadat het bestuur jarenlang voor een binnenaccommodatie had gestreden, in samenwerking met Schaats- en skeelervereniging Thialf en Wielervereniging Schijndel op het bestaande complex van deze verenigingen aan de bouw van een nieuw boulodrome begonnen worden. De accommodatie die in januari 2003 in gebruik is genomen, telt 32 buitenbanen, 16 binnenbanen verdeelt over twee hallen, een natuurijsbaan, een wieler-/skeelerbaan, en een prachtige sportkantine. Uit de bundeling van de 3 verenigingen ontstond Stichting de Leemput.De voorzitter van Stichting De Beemdhut Dhr. Vloet onthulde het mededelingenbord op 9 april 1989 bij de officiële opening van de banen aan de Kerkendijk.


De voorzitter van Stichting De Leemput Dhr. van de Spank sprak de menigte op 5 juli 2003 bij de officiële opening van de accommodatie aan de Leemputtenweg toe.


30 jaar petanque in Schijndel
Dinsdag 7 december 2014 is het op de kop af 30 jaar geleden dat in café Peer Wouters de Schijndelse Petanque Vereniging Wij Liggen werd opgericht.

Verwonderlijk was het niet, dat dertig jaar geleden een aantal mensen besloten ook in Schijndel een jeu de boules-vereniging op te richten. Jarenlang was (en is) Frankrijk al het populairste land voor de Nederlanders om hun vakantie door te brengen. En gegarandeerd staat iedereen tijdens een van die vakanties op een zwoele zomeravond wel eens stil op een Frans dorpspleintje om te kijken naar de lokale bevolking die bezig is met een partij petanque. En in veel gevallen koopt men nog tijdens de vakantie de eerste set boulesballen, nadat de behulpzame Franse buurman op de camping de eerste beginselen van het spel heeft uitgelegd.

Vereniging
In Schijndel waren ook een aantal mensen met het petanque bezig, en omdat er op dat moment alleen in St.Michielsgestel een vereniging was waar een aantal Schijndelse mensen lid waren, was het idee om hier ook een vereniging te beginnen snel geboren. Peer Wouters (toen nog in het oude café tegenover Jansen de Wit) stelde spontaan zijn eigen tuin ter beschikking om een baan aan te leggen. Enthousiast als men was werd er niet gewacht, maar midden in de winter, op 7 december, werd Wij Liggen opgericht. Speelt men tegenwoordig in de winter in verwarmde binnenaccommodaties die (bijna) overal intussen gebouwd zijn, in die periode schrokken de mensen van Wij Liggen er niet voor terug om, voor te beginnen aan de wekelijkse bouleavond op woensdag, met zijn allen eerst sneeuw te ruimen om daarna dik ingepakt toch nog even te kunnen boulen.
Opvallend in die beginperiode was het grote aantal (relatief) jonge leden van Wij Liggen. Binnen de kortste keren stond Wij Liggen in het Nederlandse petanquewereldje bekend als een club van jonge "wilden" die niets liever deden dan "schieten" (tireren in vaktermen) en waarbij de gezelligheid zeker zo belangrijk was als het spel zelf. Maar natuurlijk was het niet alleen gezelligheid wat de klok sloeg. Vanaf het begin zwierven leden van Wij Liggen door heel Nederland om her en der toernooien te spelen en werd met succes deelgenomen aan de Nationale Competitie. Binnen de kortste keren speelden een aantal Schijndelse teams in de top van de afdelingscompetitie. Daarnaast werden op Camping De Molenheide grote landelijke toernooien georganiseerd waarbij 100 of 120 equipes geen uitzondering waren.

Verhuizing
Bij de verhuizing van Peer Wouters naar "Den Herd" ging Wij Liggen als vanzelfsprekend mee. Ook nu weer werd er achter in de tuin een aantal baantjes aangelegd. En een tijd lang was men tot ieders verbazing bezig. Maar door de groei van de club ontstond toch langzaam maar zeker de noodzaak om naar een andere lokatie uit te zien. Die werd uiteindelijk gevonden bij De Beemdhut, waar het grasveld achter De Beemdhut werd omgebouwd tot een prachtige buitenaccommodatie met ruim dertig buitenbanen, zodat er ook grote toernooien georganiseerd konden worden. Daarnaast was het ledenaantal in die periode ook gegroeid tot ruim zestig. Nadeel voor Wij Liggen is al die jaren wel het ontbreken van een binnenaccommodatie geweest. Wij Liggen was al die jaren genoodzaakt in de wintermaanden naar Boxtel te pendelen om nog enigszins met de sport bezig te kunnen zijn. Maar op dit gebied waren de vooruitzichten gunstig. De gemeente had een bepaald bedrag gereserveerd voor de aanleg van binnenbanen voor Wij Liggen en zo kon er in augustus 2002 nadat het bestuur jarenlang hiervoor had gestreden, in samenwerking met Schaats- en skeelervereniging Thialf en Wielervereniging Schijndel op het bestaande complex van deze verenigingen aan de bouw van een nieuw boulodrome begonnen worden. De accommodatie die in januari 2003 in gebruik is genomen, telt 32 buitenbanen, 16 binnenbanen verdeelt over twee hallen, een natuurijsbaan, een wieler-/skeelerbaan, en een prachtige sportkantine. Uit de bundeling van deze 3 verenigingen ontstond Stichting de Leemput.

Prestaties
Sportief gezien zijn er in die 30 jaar natuurlijk genoeg hoogtepunten geweest. Denk maar aan de deelname van een aantal leden van Wij Liggen aan verschillende wereldkampioenschappen. Of de promotie een aantal jaren terug van het eerste team naar de Ereklasse, de hoogste klasse in de Nederlandse petanque-competitie. De legio promoties van verschillende teams in de Nationale Competitie, de massa's prijzen die op verschillende toernooien zijn behaald. Ieder lid van de vereniging heeft zo in de loop van de jaren wel zijn eigen hoogtepunten waaraan hij met plezier terugdenkt.