Petanque wordt gespeeld met een aantal metalen boules en een klein houten balletje (het butje genoemd).

Boules
Om aan wedstrijden te kunnen deelnemen moet men over officieel goedgekeurde boules beschikken. Het gewicht van de boules dient tussen de 650 en 800 gram te liggen. De diameter mag minimaal 705 en maximaal 800 mm zijn. Het gewicht en het merkteken worden door de fabrikant in de boules gegraveerd. Zonder dat nummer mag je op officiële toernooien en competities niet spelen! En op de wedstrijdboule mag het serienummer niet onleesbaar zijn anders kan een scheidsrechter die boule afkeuren.
Om goed te kunnen spelen zijn het gewicht en vooral de diameter van belang. Een boule moet goed in de hand liggen. Schaft u daarom niet te snel een set boules aan. Voor mensen die kennis willen maken met pétanque zijn er bij PV Wij Liggen altijd wel boules aanwezig om het eerst eens uit te proberen.
Bij de keuze van boules wordt ook vaak gekeken naar de rol die de speler in een team gaat spelen. Een pointeur (plaatser) heeft over het algemeen harde, zware, gegroefde boules met een kleine diameter. Een tireur (schutter) heeft vaak zachte, lichte boules met een glad oppervlak en een grotere diameter. De boules van de milieu (middenspeler; plaatser, schutter) houden vaak het midden tussen die van de pointeur en de tireur.

Butje
Het butje of cochonnet moet van hout vervaardigd zijn, meestal van buxushout. De diameter hiervan moet tussen de 25 en 35 millimeter liggen. Een butje mag omwille van de zichtbaarheid in verschillende kleuren worden geverfd.

Overige benodigdheden
Niet verplicht maar onontbeerlijk voor de petanquespeler zijn verder een rolmaat om de afstand tussen boule en but te kunnen meten, een tellertje voor de punten, een tasje of kistje om het materiaal in op te bergen en tenslotte een doekje om de boules schoon te maken.
Makkelijk zittende kleding en schoenen worden aanbevolen. Uniforme kleding is slechts vereist, wanneer men deelneemt aan de Nationale Competitie.