Historie
Jeu de Boules wordt al eeuwenlang beoefend. Reeds bij de Romeinen en Grieken werd het gespeeld. In het leger was het spel ook populair en werd het spel met metalen kanonskogels gespeeld. In 1911 werden de eerste metalen boules gefabriceerd. Toen werden ook spelregels vastgesteld. In het begin van de vorige eeuw werd Jeu de Boules voornamelijk gespeeld in het zuiden van Frankrijk. Eigenlijk is Jeu de Boules een verzamelnaam voor een aantal verwante sporten, waarvan petanque de belangrijkste variant is. Na 1945 verspreidde het spel zich snel over geheel Frankrijk. Daar is het momenteel de derde sport. Maar ook in andere landen zijn er thans vele enthousiaste beoefenaars. Het woord petanque is een verbastering van Pieds-Tanques, voeten gesloten; tijdens het spel dient men de voeten bijeen te houden.
 

Petanque in Nederland
Ook in Nederland is Petanque één van de snelst groeiende sporten. Begin jaren tachtig begon de bond een serieus aanzien te krijgen. Officieel zijn een kleine 18.000 leden via erkende bondsclubs bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) geregistreerd. Inmiddels telt de bond 210 aangesloten verenigingen. De NJBB regelt o.a. de Nationale Competitiedagen, Bekertoernooien, Nationale dames- en jeugdkampioenschappen. Eveneens wordt er deelgenomen aan de Noordzeebokaal en het Wereldkampioenschap. De NJBB is aangesloten bij de Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provencal, de Confédération Européenne de Pétanque (CEP), North Sea Liga (NSL), het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF).

Flyer NJBB in PDF
 

Een sport voor het hele jaar
Bij Petanque denkt men onterecht aan een sport die alleen zomers buiten wordt beoefend. Men kan namelijk ook in het winterseizoen petanque blijven beoefenen. Ook PV Wij Liggen beschikt zoals veel verenigingen over een schitterende verwarmde binnenaccommodatie, speciaal aangelegd voor deze sport.
 

Iets voor U?
Natuurlijk zijn er redenen waarom de petanquesport zo populair is geworden. Het is wellicht de meest sociale sport, die men kan bedenken. Jongeren en oudere mannen en vrouwen spelen met of tegen elkaar, leeftijd of sekse zijn dus geen probleem.Buiten boulen Petanque is een uitdagende teamsport, waarbij concentratie, vaardigheid en de inbreng van elke speler mede bepalend kan zijn voor het resultaat tijdens een wedstrijd. Men kan petanque beoefenen als wedstrijdsport, door deelname aan de Nationale Competitie, aan bekertoernooien (Boule d'Or), Verenigingscompetitie en toernooien die worden georganiseerd door clubs die zijn aangesloten bij de NJBB. Maar men kan ook zuiver recreatief spelen door aan de toernooien deel te nemen die door de vereniging worden georganiseerd. Als men een beetje thuis is in het jeu de boulesgebeuren, dan zal men ervaren dat het een zeer boeiende sport is. Naast de aanschaf van het spelmateriaal en de clubcontributie brengt deze sport weinig kosten met zich mee.

Mocht u na dit lezen belangstelling hebben in petanque, kunt u altijd informatie vragen bij een van onze club- of bestuursleden. Of kom op een van de clubavonden vrijblijvend een partijtje meegooien.